Poznaj właściwości białka konopnego

Współcześnie społeczeństwo zwraca coraz większą uwagę na zdrowe i wartościowe żywienie. Z tego względu ogromną popularnością cieszą się tzw. super foods, czyli naturalne, nieprzetworzone produkty o cennych właściwościach. Do tego grona zalicza się białko konopne, które okazuje się nie tylko bogate w substancje odżywcze, ale jednocześnie smaczne. Czy wiesz, czym charakteryzuje się tym produkt oraz jak go spożywać?

Czym jest i co zawiera białko konopne?

Na samym wstępie warto wspomnieć, czym w ogóle jest białko konopne. Najprościej mówiąc, to białko roślinne, które wytwarza się w procesie tłoczenia na zimno. W tym procesie kluczowa jest niska temperatura obróbki ziaren konopi. Dzięki temu wszelkie cenne właściwości zostają zachowane. Trzeba dodatkowo podkreślić, że produkt ten nie działa psychoaktywnie.

Białko konopne zawiera:

  • kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6 – to składniki, które wspierają pracę narządów, jednocześnie zapobiegając różnorodnym chorobom (np. udar, miażdżyca, zawał);
  • aminokwasy – są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania, stanowią budulec białka, a więc wspierają budowę masy mięśniowej;
  • potas – wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego;
  • magnez – tzw. pierwiastek życia, wpływa na zwiększenie skupienia, a także wspiera układ sercowo-naczyniowy;
  • błonnik – jest niezbędny do prawidłowego trawienia.

Jeżeli poszukujesz produktów z konopi w Sopocie, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Posiadamy w sprzedaży jedynie najwyższej jakości artykuły, które spełnią oczekiwania każdego, nawet najbardziej wymagającego klienta.

Jak spożywać białko konopne?

Białko konopne ma subtelny, lekko orzechowy posmak. W daniach jest mało wyczuwalne, dzięki czemu nie dominuje ich smaku. Z tego względu może być dodatkiem do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i słonych. Świetnie komponuje się z owsianką, płatkami śniadaniowymi, wypiekami, deserami, omletem, naleśnikami, a nawet jajecznicą. Słowem, możesz dodać je niemal do wszystkiego!